Germà Garcia Belmonte presenta el llibre ‘Senyals del Territori. Un mapa del temps’

El dia 27 de febrer de 2019 a la vesprada va tenir lloc la presentació del nou llibre de Germà Garcia Belmonte, Senyals del Territori. Un mapa del temps, publicat per Scito Edicions. L’acte es va fer a la Llibreria Babel, a Castelló de la Plana, i va anar a càrrec del propi autor i d’Artur Aparici.

Coberta del llibre

Germà Garcia Belmonte (El Port de Sagunt, 1964) és catedràtic de física aplicada a la Universitat Jaume I de Castelló i ha col·laborat amb diverses revistes especialitzades en l’àmbit científic actual. Anteriorment ha publicat manuals de laboratori com Introducció a l’Experimentació (1999) i ha escrit articles docents com ara “Visualizing Time” (2016). Alguns dels seus temes d’interés són la creació de coneixement, l’antropologia i les societats preindustrials.

En esta ocasió, Garcia Belmonte s’endinsa en el gènere de l’assaig i ens descobreix una obra interessant que combina la reflexió filosòfica amb narracions breus. El llibre, que compta amb un pròleg de l’escriptor i crític literari Fèlix Edo Tena, està dividit en sis grans apartats i aborden temes com la geografia i l’economia mediambientals del territori valencià, la botànica, l’ecologia socionatural, la gastronomia i la preservació de la flora i la fauna autòctones. Tal com comenta Fèlix Edo Tena en el pròleg:

“Garcia Belmonte dedica unes quantes pàgines al mar Mediterrani i a les comarques costaneres que segueixen les citades terres interiors, és a dir, el Baix Maestrat i La Plana Alta […]. La contaminació, el canvi climàtic, la sobreexplotació pesquera o la pèrdua de referents culturals, entre d’altres, són problemàtiques ambientals i socials ben actuals i que ens involucren a tots.”

L’autor ens convida a reflexionar sobre la relació entre l’espècie humana i la natura mediterrània, una relació mil·lenària que ha caminat des de l’agricultura més rudimentària fins a la tecnologia punta d’un futur immediat. Els capítols tenen un estil narratiu fresc, que el lector agrairà sobretot en aquells fragments més teòrics o tècnics. Així, Garcia Belmonte repassa des d’algunes de les tècniques antigues d’agricultura i costums tradicionals dels nostres avantpassats, fins als enginys digitals i els avenços cientificotecnològics més rellevants de les societats modernes, sempre des d’una perspectiva crítica. Alhora, aquests capítols s’alternen amb alguns relats, tant descriptius com dialogats, clarament influenciats per l’obra costumista de l’escriptor Josep Pla.

En la ressenya videogràfica emesa pel programa de ràdio Samarucdigital d’À Punt (disponible ací: https://vimeo.com/318962905 ), Garcia Belmonte defineix la seua obra com una “excursió, una eixida a peu fora del camí habitual”. El títol del llibre fa referència al sentit doble de la paraula senyal: d’una banda, com la pell humana, representa les marques que han quedat al territori amb el pas del temps, i d’altra banda, els senyals ens proporcionen informacions a través de les quals la natura s’ha comunicat amb les persones des de fa mil·lennis.

“Des de dalt de les torres del poblat, el panorama és magnífic. Es veu tot el pla, cap a l’est, i les serres amb el Mollet mirant cap al sud. Els pobladors devien guaitar els moviments d’amics i d’enemics, i endevinar-ne les intencions. Un lloc privilegiat. Però no ens enganyem, el paisatge, tal com el veiem ara, s’ha transformat profundament respecte del que degueren veure al segle I.”

Però el temps i la dimensió temporal també tenen un pes important en el llibre. La humanitat ha desenvolupat tècniques, hàbits de consum i estils de vida que s’han anat optimitzant amb el temps. El consumisme i l’exposició tecnològica a què ens sotmetem dia rere dia marquen la ruta del nostre futur:

“Per dir-ho ras i curt: hem colonitzat el futur. Per comprimir el temps present, hem depredat el temps que vindrà. L’acceleració actual ha devorat el demà. Hem ocupat un temps que era d’uns altres. Un temps que havia de pertànyer a les generacions futures.”

En definitiva, és una obra d’assaig narratiu imprescindible en les nostres prestatgeries. Ha estat editada i publicada per Scito Edicions, editorial creada en 2017, que treballa en la divulgació científica i cultural. Recentment ha publicat els llibres València en línia. Trenta històries en el bus (2017) i Pous de memòria. Terrats a vora mar (2018). És un projecte que forma part de la Fundació Scito, juntament amb Descriu, la revista digital de relats breus, poesia i assaig, l’objectiu de la qual és la difusió de creacions literàries en les diferents variants lingüístiques de tot el territori català-valencià-balear.

Des de Descriu i Scito Edicions us convidem a gaudir de la lectura fascinant de Senyals del Territori. Un mapa del temps i a estar atents a les properes novetats editorials!

Fotografies de la presentació del llibre (crèdit: Llibreria Babel)

Entrades Relacionades: